Historie

Home »  Historie

Het was eind jaren tachtig van de vorige eeuw dat een noodkreet van Jan Jansma in de Shetland pony iedereen attendeerde op het verdwijnen van de bonte Shetland pony en opriep tot actie.
In maart 1989 werd daartoe een avond in Elst georganiseerd. Daar bleken toch nog liefhebbers van de bonte pony, die inmiddels in populariteit bij de fokkers en in prijs geen beste naam meer had. Dit in tegenstelling tot vroegere jaren, we praten dan over de jaren 50 en 60, toen de bonte oer-Hollandse Shetland pony populair was. Menig groot kampioenschap ging toen naar bonten, zoals bij de hengsten Timmy van Stal Wilhelmina nationaal kampioen was en bij de merries Maartje van het Rot de jubileumtitel binnenhaalde.
In alle fronten was de bonte Shetlander echter in de jaren 80 naar de achterhoede verdwenen. Op keuringen, in populariteit bij de fokkers en in prijs.

Op die avond in Elst keerde het tij. Een groep enthousiaste bonten fokkers nam het initiatief voor de nationale bontenkeuring om zo de bonte in de picture te plaatsen. Vanaf 1989 werd elk jaar dit populaire nationale evenement georganiseerd en de bonte herrees uit haar dal.
Nu, 26 jaar later, worden de beste prijzen betaald voor bonten en staan ze al een aantal jaren terug aan de top met als enkele voorbeelden erekampioen 2006 op de hengstenkeuring Napoleon van de Kortenhof en zowel in 2004 als in 2005 bonte merries als nationaal kampioene met Rinske van de Gathe en Renske van de Klaverpolder.

 

De 2e zaterdag van juli vormt de Rijhal in Scherpenzeel het decor van dit evenement.

 

OPROEP: heeft u een mooie foto (digitaal/voorkeur jpeg) uit ‘de oude doos’ en wilt u deze op de site geplaatst hebben ? Of van een van een foto mail ze dan a.u.b. naar: ruud67@ziggo.nl  

9x oudkampioenen2