Nationale bontenkeuring 2022

Home »  Nationale bontenkeuring 2022

De 30ste editie van de Nationale Bontenkeuring werd ook dit jaar weer gehouden op de plek waar het in 1989 allemaal begon, het terrein van manege De Roskam in Kapel-Avezaath. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie pony dag en dat werd het ook, stralend weer en kwaliteitsvolle pony’s. Enthousiaste deelnemers en een jury die zich vlot van haar taak kweet, alles liep op rolletjes.

Veulens

Er kwamen 22  veulens in 4 rubrieken in de baan met een gemiddeld zeer goede kwaliteit. Bij de overige maten  was er met Ready for More van Ruimzicht (v. Monaco v.d. Ariaanshoeve) van Arnold Torn Broers uit Beusichem een mooie kampioene, al goed ontwikkeld veulen met ras.  Ready for More klopte in de strijd om het  kampioenschap de beide andere kopnummers van hun rubriek. Dat was de sterk bewegende en mooi opwaarts gebouwde hengst Rebbel van Stal Frasa (v. Karel van de Achterhoek) van Arno Frasa uit Hagestein en de sterk gebouwde  zwartbonte merrie Ramona vam Wodragen (v. Kramer van Stal Maruschka) van de Familie van Loon uit Ammerzoden.

Bij de miniveulens werd de vosbonte Ronaldinho of Duke Stable (v. The One and Only of Duke Stable)  van Johan den Hartog uit Lage Mierde kampioen, een zeer fraai getekend en in type overtuigend veulen.

Jeugd

In 7 jeugdrubrieken passeerden 28 ponies de baan. Algemeen Jeugdkampioene werd Proud Mary van Stal het Noordereind (v. Holland van Ruimzicht) van de Familie van Mourik uit Aalst. Deze fraaie enter met veel jeugd, heeft in haar nog korte leven al heel wat bereikt. Zo was ze ook in Lunteren als veulen en op de Manifestatie in Putten kopnummer. Zij werd ook kampioen in de middenmaat. In de grote maat ging de titel naar de twenter Oraia Liebas (v. Egon Liebas) van Wilfried te Dam uit Haaksbergen, die en fraaie rubriek aanvoerde. In de minimaat werd de tweejarige O’g3ne van Stal de Ossehoeve (v. Fascination v.d. Color Stable) van S. van Os te Drempt een mooie kampioene en de iets degelijke maar best bewegende Olga van Wordragen (v. Kramer van Stal Maruschka) van de Familie van Loon te Ammerzoden. De andere kopplaatsen bij de jeugd waren voor de mooie typische mini Pebbels van Stal de Riet (v. Kalusha of Duke Stable)  van Tom Loots uit Budel; Phi-Lou van de Zeeuwse Schuit (v. Larsto v.d. Berkenhoeve) van Bertus Slijkhuis uit Ermelo en de ruimgaande en langbelijnde Priscilla van Stal Maruschka (v. Kenwood van Gelre) van Andrea Zeitveld uit Tricht.

Ouderen

Er kwamen 31 oudere merries in de ring.  De grotemaats zwartbonte Miss Montreal van het Hoornerveen (v. Eltjo van Veldhuizen) van  Jeffrey Haas uit Wapenveld was in bloedvorm en eiste maar liefst 3 titels op en werd daarmee de grote winnares met de grotemaats-, dag- en eretitel. Een merrie die imponeert  en type, front en lijnen en zeker ook sterk bewoog. De andere kopplaatsen bij de grote maat waren voor Loveley van Stal het Noordereind (v. Zwartbont van de Kortenhof) van de Familie van Mourik en de ruin Gigant LTD (v. Zwartbont van de Kortenhof) van A. Nijenhuis uit Barneveld. In de minimaat was de driejarige rassige Noschino van Kweekhoven (v. Fascination van de Color Stable) van A. van den Berg uit Zeeland,  die zich overtuigend toonde, kampioen. De kleine maat zag de over een best fundament beschikkende Heidy van Waardenburg (v. Wesley van Stal van Aschberg) van de Familie Boet uit Waardenburg kampioen worden en in de middenmaat was de titel voor Nenah van de Vissershof (v. Enrique van Gelre) van Sietse Vissers uit Horssen de nog jeugdige maar zeer fraaie kampioene.

Bij de oudkampioene verscheen ook nog de best bewaarde Gitte van Stal Dito (v. Vieno van de Bosrand) van Ruud van Raak in de baan.

De strijd om de fraaist getekende is altijd een mooi onderdeel van deze dag en werd en prooi voor de twenter Ostara van de Sleutel (v. Cristiano Ronaldo of Duke Stable) van Gerard van Kuijk uit Reusel. Daarmee kwam een einde aan deze sfeervolle en mooi verlopen dag en hopen we volgend jaar op nog net iets meer deelname.