Uitslagen Nationale Bontenkeuring

Home »  Uitslagen Nationale Bontenkeuring

Op deze pagina (subpagina’s) vindt u de uitslagen en foto’s van de afgelopen jaren.

Verslag Nationale Bontenkeuring: 7 juli 2018

De 27ste editie van de Nationale Bontenkeuring werd voor de 4de maal gehouden in de mooie accommodatie van de Willaertruiters in Scherpenzeel. Het was ene gezellige dag, waarbij een mooi aantal ponies aanwezig was. De jury, bestaande uit Jan Lanting en Adriaan Groeneveld, gaven regelmatig leerzame uitleg bij de klassering. Er was veel concurrentie bij de strijd om de fraaist getekende. De jury had veel lof over de kwaliteit, er waren nogal wat aansprekende ponies en nagenoeg geen ondereind. Een heel verschil met de 1ste editie in 1989 toen Jan Lanting ook jureerde. Aandachtspunt is goede hoefverzorging, een aantal ponies leken niet of te zuinig bekapt.

 

Veulens

Er kwamen 19  veulens in 6 rubrieken in de baan, gelukkig meer dan de vorige editie.  Bij de veulens was de ontwikkeling nog wisselend, wat gezien de tijd in het keuringsseizoen en daarbij behorende leeftijdsverschillen, altijd zo zal blijven. Wel graag wat groter rubrieken maken, dat komt de strijd ten goede.

Bij de overige maten  was er een zeer  overtuigende kampioene Myrle van de Welyse Hoek (v. Egon Liebas), een vosbonte merrie van Comb. Crum uit Dodewaard.  De jury omschreef  haar als een apart sterk gebouwd veulen, goed ontwikkeld met een mooi front en beste benen, correcte en vlotte stap, veel houding, fraai front, en draf met houding.  Als reserve mocht zich opstellen  Magic Martin van Ruimzicht (v. Euforie van de Wechterholt) van Arnold Torn Broers uit Beusichem. Deze was volgens de jury: goed van type en verhoudingen, lang gelijnd, beenwerk goed met vlotte stap en een wat mindere draf.

De andere rubrieken werden gewonnen door Milton van Stal Dito (v. Jari van het Kleine Weitje) van Ruud van Raak uit Bavel en Magnus Liebas (v. Stefan van Aruba) van Wilfried te Dam uit Haaksbergen.  Miniveulenkampioene werd de perlinobonte  Marlou van Stal Kleinood (v. Dobravolski van Stal Brammelo) van D. Hissink te Laren.  Volgens de jury: Rondom acceptabel veulen met voldoende front en benen. Reserve werd Mi Amor van de Groenkamp (v. Goofy van het Olde Hok) van Reinanda Haverkamp uit Epe. Een veulen met een fraaie bovenlijn en mooi front, achter in stap wat open. De andere kopplaats was voor de zeer kleine Mindy van Stal Kleinood (v. Dobravolski) van D. Hissink. De ereprijs voor de fraaist getekende was voor Malina van de Sleutelhof (v. Otto van de Menger) van Frans van Kuijk te Reusel. Uitgekozen door Lotte Dibbits en Britt en Kira van Brouwershaven.

Jeugd

Met 19 enters en 10 twenters was de jeugd goed vertegenwoordigd.. Minijeugdkampioene werd het enter Liefke van de Spoorlijn  van de succesvolle Koos Kleijn uit Tiel. Best van type, veel ras, mooie belijning, iets overconditie, correcte voldoende vlotte draf en goede stap. Reserve werd het twenter Kate of Duke Stable (v. Falcao of Duke Stable) van Johan den Hartog te Vethuizen. Fraai van type met veel behang, fraai hoofd, beweging vlot, beenwerk mocht iets meer uitdrukking hebben. Bij de overige maten  wederom een enter als  kampioene Layla van de Welyse Hoek (v. Egon Liebas) van de succesvolle Comb. Crum te Dodewaard. Mooi van soort met mooie belijning, correcte en vlotte stap en beste draf en goede benen. Reserve werd de fraaie twenter Kiara van de Sleutelhof (v. Thijmen van Stal Polderzicht) van Frans van Kuijk te Reusel. Mooie lange lijnen met front en behang, zeer vlot maar iets zoekend voor.

De overige kopplaatsen waren voor Liberty van Stal Poldervreugd (v. Amigo van Stal van Aschberg) van J. Beijersbergen te Emmer Compascum; Letitia van Stal Pablito (v. Pacific van Bromishet) van Pablo van Raak te Bavel; Kissable van de Sleutel (v. Ferrero of Duke Stable) van Monique van Kuijk te Reusl; Lacei van Stal de Lagevoort (v. Floriant van de Casterhof) van Jan van Driel  te Liessel en Kadrie van de Kampsedijk (v. Vanity vd Buxushof) van R. Hopman te Deil.

Ouderen

Er kwamen 39 ouder merries in de ring.  De kleinemaats zwartbonte Eline van Stal van Aschberg (v. Anton v.h. Rietenkasteel) van  Reinanda Haverkamp uit Epe werd de grote winnares met de kleinemaats-, dag- en eretitel. Een merrie met een fraai silhouet, schitterend front, veel uitstraling en prima verhoudingen, zeer constant en vlot bewegend bij elk optreden. De andere kopplaats bij de kleinemaat was voor Havannah van de Vissershof (v. Bently van Stal van Aschberg) van Sietse Vissers te Horssen. In de minimaat was de titel voor Helene van de Spoorlijn (v. Oscar v.h. Roerdal) van Koos de Kleijn. Een iets in overconditie gepresenteerde merrie met extra belijning, fraai type en extra hoofd en goede draf. De andere kopplaats bij de mini’s was voor de in beweging supersterke Chantal van Stal Tangeveer (v. Nicolas van de Vaarhorst) van Walter van den Broek te Oud-Gastel. In de middenmaat was de hoofdprijs voor Feline Liebas (v. Shadow van Dreioka) van Wilfried ten Dam uit Haaksbergen. Een kast van een merrie, zeer vlot, veel ras, lang belijnd, door overconditie voor even breed. De andere kopplaats bij de middenmaat was voor  Irma van Stal de Toekomst (v. Polly van Waterloo) van Jan van Driel uit Liessel. In de grotemaat was het kampioenschap voor Gentle van Stal van Aschberg (v. Butraqueno van Stal Brammelo) van Herman van Asch te Ijzendoorn. Een beste merrie met een schitterend front, hard beenwerk en beste beweging. De andere kopplaats in de grote maat was voor Daphne van Stal de Toekomst (v. Vieno van de Bosrand) van Ruud van Raak, die ook de oud kampioenen Denise van Stal de Toekomst (v. Vieno) en Gitte van Stal Dito (v. Vieno) toonde.

 

Met dank aan Jan Lanting voor de commentaren doen wij op iedereen beroep om in 2019 daadwerkelijk ook/weer mee te doen, zodat het aantal deelnemende ponies zodanig blijft dat we het evenement in stand kunnen houden.

 

Ruud van Raak