Uitslagen 2019

Home »  Uitslagen Nationale Bontenkeuring »  Uitslagen 2019

Verslag Nationale Bontenkeuring: 13 juli 2019

De 28ste editie van de Nationale Bontenkeuring werd voor de 5de maal gehouden in de mooie accommodatie van de Willaertruiters in Scherpenzeel, waar we altijd enorm ontvangen en geholpen worden door de rijvereniging. Het was een gezellige dag, waarbij een mooi aantal van 90 pony’s aanwezig was. Opvallend en fijn was het geringe aantal afmeldingen. Wel kostte het de nodige moeite om voldoende pony’s bij elkaar te krijgen. De tijden  dat  de Stallen Westerwolde-Zandkamp-Gussinklo en Hoeve Eelwerd rustig met zijn vieren voor alleen al 60 pony’s zorgden zijn voorbij. Toch is het belangrijk de liefhebberij erin te houden en de schouders eronder te zetten om deze evenementen in stand te houden. Vrijwilligers die daar hun steentje aan bij willen dragen kunnen zich melden bij ondergetekende. De jury, bestaande uit Gert-Jan Jaspersen en Adriaan Groeneveld, gaven regelmatig leerzame uitleg aan de inzenders bij de klassering. Er was veel concurrentie bij de strijd om de fraaist getekende. De jury had veel lof over de kwaliteit, er waren nogal wat aansprekende pony’s en nagenoeg geen ondereind.

Veulens

Er kwamen 27  veulens in 5 rubrieken in de baan (8 meer dan vorig jaar). Bij de overige maten  was er een zeer  overtuigende kampioene Numelda van Keizershof  (v. Octaaf van de Römer), een zwartbonte merrie van Henk van Bergen uit Horssen.  Leuk want Henk is een deelnemer van het eerste uur en nam ook in de eerste edities al deel met pony’s uit deze zelfde merriestam. Numelda werd ook algemeen veulenkampioene en klopte daarbij de   ook overtuigende miniveulenkampioene  Nora van het Slot (v. Dance van Stal Polderzicht)  van Walter van den Broek uit Oud-Gastel. Deze was volgens de jury: extra fraai in front en type en vlot in beweging.

De andere fraaie gevulde rubrieken werden gewonnen door Nimre van de Welyse Hoek  (v. Egon Liebas) ) van Comb. Crum te Dodewaard; Nylana’s Zendy van Beemden Courage (v.Impact van de Belschuur) van Martine Wassercordt uit Lith en Nachtwacht van de Sleutel (v. Ferrero of Duke Stable) van Gerard van Kuijk uit Reusel.  Uit de veulens kwam ook de winnares voor de fraaist getekende. Deze werd gekozen door Jelle en Anne Wietske van Gunst uit het Friese Hallum. Net als vorig jaar ging deze prijs naar een veulen van Frans van Kuijk uit Reusel van de hengst Otto van de Menger, Nielson van de Sleutelhof. Anne

Jeugd

Met 19 enters en 13 twenters was de jeugd goed vertegenwoordigd en waren er 3 meer dan vorig jaar.  Minijeugdkampioene werd het enter Millie van de Bosrand (v. Evian van de Vaarhorst) van Arend Klaassen uit Donderen, een mooie palominobonte. Bij de minitwenters kwam op kop de minijeugdkampioene van vorig jaar  Liefke van de Spoorlijn  van  Koos Kleijn uit Tiel. Bij de overige maten  werd Linde Liebas (v. Egon Liebas) van Wilfried ten Dam uit Haaksbergene een fraaie kampioene, zij werd ook overall jeugdkampioene.  Ze klopte daarbij ondermeer de  kampioene 2018  Layla van de Welyse Hoek (v. Egon Liebas) van de succesvolle Comb. Crum te Dodewaard, die wel weer een kopplaats pakte. Dezelfde eigenaren hadden ook een kopnummer bij de jaarlingen met Mientje van d Welyse Hoek (v. Vanity van de Buxushof).  De andere kopplaatsen waren er voor Miverva LTD (v. Egon Liebas) van Lieke ten Dam uit Haaksbergen; en Marlin van de Kamphoeve (v. Fonseca van Stal Brammelo) van W. van Duinhoven te Rijkevoort.

Ouderen

Er kwamen 31 oudere merries in de ring.  De groteemaats zwartbonte Juweel van de Kortenhof (v. Ventum van het Ponystalleke) van  Arie van Dijk uit Waardenbrurg werd de grote winnares met de grotemaats-, dag- en eretitel. Een merrie die er in topvorm bijstond en imponeert  en type, front en lijnen. De andere kopplaats bij de grote maat waren voor de best bewegende vosbonten Davita van de Sleutelhof (v. Narcos van Stal het Hurkske) vanm Frans van Kuijk uit Reusel en oudkampioene Denise van Stal de Toekomst (v. Vieno van de Bosrand) van Ruud van Raak uit Bavel. In de middenmaat werd de dochter van Davita, de 3 jarige Kiara van de Sleutelhof (v. Thijmen van Stal Polderzicht( van de succesvolle Frans van Kuijk kampioene. Ze klopete het andere kopnummer in deze maat, de mama van de veulenkampioene Grimelda van de Keizershof (v. Arko van de Lindervelde) van Henk van Bergen te Horssen. In de kleine maat was het kampioenschap voor de fraaie Gemma van Drij Stoel (v. Alco van de Gathe) van de Comb. Slofstra uit Beilen. Ze  klopte haar eigen dochter Kyra  van Drij Stoel (v. Empire vd Bosrand), die de andere rubriek won. Bij de mini’s was Helene van de Spoorlijn (v. Oscar van het Roerdal) van Koos de Kleijn uit Tiel de kampioene. Ze klopte Kissable van de Sleutel, de fraaie driearige dochter van Ferrero of Duke Stable van Monique van Kuijk, die de andere rubriek won.

Wij doen  op iedereen met bonte ponies een beroep om in 2020  ook/weer mee te doen, zodat het aantal deelnemende ponies zodanig blijft dat we het evenement in stand kunnen houden.